Vuorovaikutus paranee läsnäoloa vahvistamalla

Aloitamme Innostus-valmennuksen koulutukset, valmennukset ja ihan puheenvuorotkin aina läsnäoloharjoituksella. Pyydämme osallistujia laittamaan hetkeksi silmät kiinni. Hengittämään pari kertaa tietoisesti niin, että tuntee ilmavirran liikkeen kehossa. Tuntemaan istuimen takapuolen alla ja jalat lattialla. Rentouttamaan kädet ja hartiat, vapauttamaan kasvojen jännitykset. Tuntemaan itsensä läsnä tässä tilassa, näiden ihmisten kanssa, tässä hetkessä. Päästämään irti ajatuksista, jotka mahdollisesti yrittävät viedä täältä pois, siirtämään ne tuonnemmaksi. Vain olemaan tässä ja aistimaan hetken.

Tiedän, että tässä kohtaa joku aina miettii, että hetkinen, tulin kuulemaan ja oppimaan vuorovaikutuksesta ja innostuksen virittämisestä, en harjoittamaan mitään mindfulnessia tai mielenhallintaa.

Silläkin uhalla, että jonkun mieli saattaa aluksi vastustaa, käytämme koulutuksen alusta aina muutaman minuuttin siihen, että saamme kaikki paikalle. Myös  ajatusten ja mielen tasolla. Läsnäololla on nimittäin niin suuri vaikutus vuorovaikutukseen ja tunnelmaan, että vastustusriski kannattaa ottaa.

Ihminen on puolet ajasta poissa

Harvardin yliopiston psykologien tutkimuksen mukaan ihminen ajattelee 47 % valveillaoloajastaan muuta kuin läsnäolevassa hetkessä tapahtuvia asioita. Käytännössä siis lähes puolet ajastaan ihmisen mieli vaeltelee ihan muualla, eikä hän ole keskittynyt ympärillään oleviin ihmisiin tai tapahtumiin.

Toinen pysäyttävä aivotutkimuksista saatu tieto liittyy ihmisen mielen taipumukseen takertua menneeseen ja toimia automatisoituneiden ajatusmalliensa kautta. Neurotieteilijä Joe Dispenzan mukaan ihminen ajattelee lähes 90 % samoja ajatuksia päivästä toiseen. Ellemme tiedosta autopilottiamme, toimimmekin suurimmaksi osaksi menneiden tapahtumien ja historiamme ohjaamana. Käytännössä reaktiomme ja tulkintamme eivät enää juurikaan liity varsinaiseen käsillä olevaan tilanteeseen.

Jos ajatuksemme vaeltavat suurimmaksi osaksi menneessä tai tulevassa, kun pitäisi puhua toisten kanssa, oppia uutta asiaa tai ideoida yhdessä, ei ihme, että vuorovaikutus kuormittaa ja syntyy ristiriitoja. Nykypäivän ihmisten läsnäolon haasteet heikentävätkin merkittävästi vuorovaikutuksen laatua, kykyämme kuunnella ja olla aidosti avoimessa kontaktissa toinen toistemme kanssa.

Läsnäolon parantaminen onkin mielestäni ihan ykkösasia, mistä vuorovaikutuksen, ihmisten välisen kommunikaation ja yhteisen vireen kehittämisessä kannattaa lähteä liikkeelle.

Kun ihmiset aidosti pysähtyvät hetkeen, keskittyvät kuuntelemaan ja ovat läsnä vain toisilleen ja tilanteelle, vuorovaikutus ja tunnelma muuttuvat kuin itsestään.

Tietoinen läsnäolo tuo ajatteluun tilaa

Läsnäolon voima vuorovaikutuksen parantamisessa liittyy suoraan yleisiin läsnäolevan mielen ihmisen aivoille ja kongnitiolle tuottamiin hyötyihin.

Läsnäolon tietoisen vahvistamisen on todettu muun muassa:

  • parantavan keskittymiskykyä ja hiljentävän vaeltavaa ajatusten virtaa
  • muuttavan reagointia reaktiivisesta responsiivisemmaksi ja tuovan ilmaa ärsykkeen ja reaktion väliin
  • lisäävän mielen joustavuutta ja kykyä nähdä asioita useammasta vaihtoehtoisesta kulmasta
  • helpottavan muistamista ja työmuistin tiedonkäsittelyä
  • lisäävän tyytyväisyyden, tyyneyden ja hallinnan tunteiden kokemuksia

Listasta voi nopeasti vetää yhteen läsnäolon hyödyt laadukkaalle vuorovaikutukselle: keskittyneisyys, tasapainoisuus, vastaanottavaisuus, joustavuus, avarakatseisuus, tyyneys. Kaikki ominaisuudet ovat erittäin tärkeitä positiivisen, rakentavan, kannustavan ja innostusta ruokkivan vuorovaikutusilmapiirin luomisessa.

Lisää läsnäoloa palavereihin?

Muutaman minuutin panostus läsnäolon vahvistamiseen koulutuksen alussa voi tuntua pieneltä, mutta senkin vaikutus seuraaviin tunteihin on usein jo taianomainen. Ja jos joskus läsnäoloharjoitus onkin herättänyt (perustelujen kertomisesta huolimatta) joissakin hämmennystä, palaute lopussa on ollut poikkeuksetta positiivista. ”Olipa ihanan intensiivinen ja rauhallinen tunnelma.” ”Oli tosi helppoa ja luontevaa keskustella.” ”Aika kului ihan siivillä, tätä olisi kuunnellut pidempäänkin.”

Olenkin ilolla seurannut, miten läsnäolon tietoinen vahvistaminen, mindfulness ja muut harjoitukset ovat löytäneet tietään yhä useampien organisaatioiden arkeen. Lisääntyvässä läsnäolossa on niin huikea potentiaali – eikä vähiten juuri vuorovaikutuksen paranemisen myötä. Jos muutaman minuutin läsnäolon vahvistamisella pystyy vaikuttamaan tilaisuuden intensiteettiin ja helpottamaan ihmisten oppimista ja keskustelua, mitä voitaisiinkaan saavuttaa, jos yhä useamman suunnittelusession tai työpajapäivän ohjelmassa varmistettaisiin myös ihmisten läsnäolo? Metodeja kyllä riittää.

Jos ihmiset olisivatkin työpalavereissa 100 % läsnä ja jos osallistujien ajatukset olisivatkin aidosti tässä hetkessä menneessä tai tulevassa poukkoilun sijaan, saataisiinkohan myös tuloksia tuplattua?

Uskon vahvasti, että läsnäoloon panostaminen näkyy ihmisten kognitiivisen kapasiteetin ja keskinäisen vuorovaikutuksen paranemisen ansiosta myös viivan alla.

– Ella

p.s. Jos haluat lukea lisää läsnäolon taidon taiasta, suosittelen Eckhart Tollen klassikkokirjaa Läsnäolon voima. Kirja avaa hienosti, miksi mieli välttelee luonnostaan nykyhetkeä ja miten siihen voi harjoittelemalla oppia syventymään.

 

 

2 vastausta artikkeliin “Vuorovaikutus paranee läsnäoloa vahvistamalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s